petak, 29. svibnja 2015.

Kako nastaju kurje oči?


Uvod u problem poznat kao kurje oko, ili kurje oči. Prvo trebamo znati da se naša koža sastoji od nekoliko slojeva. Vanjski sloj, epiderma, djeluje kao zaštitni sloj za dublje, osjetljivije slojeve kože.


Kurje oči se najčešće formiraju na prstima, zbog pritiska u tom predjelu.

Medicinski prikaz kurjeg oka - Ukoliko je koža izložena stalnom pritisku i trenju, najčešće od neprikladnih cipela, ona će reagirati zadebljanjem gornjeg sloja kože. Ukoliko se taj pritisak nastavi, osobito na određeno područje, zadebljanje se može pretvoriti u kurje oko s tvrdim središtem koje seže u dublje, osjetljivije strukture kože i uzrokuje bol.

Ovo središte se naziva ”korijenom” kurjeg oka. Kurje oči se manifestiraju kao bijelo, pomalo sivo ili žuto, odnosno smeđe područje, ovisno o boji kože. Simptomi uključuju bol i oteklinu oko kurjeg oka, kao i neugodu od izravnog pritiska prilikom hodanja.  Kurje oči najčešće se formiraju na vrhu nožnih prstiju i na vanjskoj strani malog prsta, odnosno na području gdje je pritisak cipela najveći. Najbolniji oblik kurjih očiju je vrsta kod koje se kurje oko isprepliće sa živcima kože.

Kurje oči se mogu formirati i na tabanu, kao i takozvane mekane kurje oči između nožnih prstiju gdje je koža vlažna od znoja i nedovoljnog sušenja.



Nema komentara:

Objavi komentar