petak, 29. svibnja 2015.

Kurje oko na stopalu - Kako nastaje i kako se liječi?


Pored pojave neugodnih žuljeva, te tvrdih i ispucanih peta, kurje oko jedan je od najčešćih problema koji se javljaju na našim stopalima.


Pitate se zbog čega nastaje kurje oko na stopalu? Može li se spriječiti pojava kurjeg oka i kako se liječi?

Evo kratkih odgovora na gore postavljena pitanja.

Tijesna i neudobna obuća, kraće rečeno, moda je najčešći uzrok pojavi kurjeg oka. Također, pojavi kurjeg oka na stopalu doprinose i drugi faktori poput trenja i pritiska na određenom dijelu stopala uslijed dugotrajnog hodanja ili trčanja.

Pokušaj kože da se od ovog načina trenja i pritiska zaštiti bit će zadebljanje kože koje će se, ne tretira li se na vrijeme, pretvoriti u nimalo ugodno kurje oko. Osim neugodne boli koja seže iz takozvanog korijena kurjeg oka, prepoznat ćete ga i po oteklini te promjeni boje kože na području na kojem se nalazi. Pored gore spomenutih uzročnika pojave kurjeg oka, kurje oko može nastati i kao posljedica pritiska i znojenja, između prstiju se počesto javlja nešto blaži, meki oblik kurjeg oka.

Kako spriječiti pojavu kurjeg oka? Prvo trebate izbjegavati previše usku i neudobnu obuću, odnosno trebate odabrati obuću koja odgovara vašem stopalu i u kojoj vam je udobno. Također, obuća treba da bude izrađena od prirodnih materijala, koji dopuštaju vašoj koži da diše. Eventualno nastala zadebljanja uklonite na vrijeme, prije no što se stvori kurje oko. Tople kupke i rašpica ili plovučac za pete barem jednom tjedno ne samo da će djelovati relaksirajuće na vaša stopala, nego će i spriječiti veća zadebljanja kože. Uvijek u potpunosti ručnikom posušite prostor između nožnih prstiju, te ukoliko ste skloni da se peta stvrdne, priuštite im prije spavanje mazanje bogatom hidratantnom kremom, a cipele osigurajte jastučićima i ulošcima posebno napravljenima za sprečavanje pojave kurjih očiju.

Kako liječiti kurje oko?

Iako postoji velik broj u slobodnoj prodaji dostupnih preparata kojima si možete pomoći sami, poput specijalnih tekućina ili flastera na bazi salicilne kiseline koje će omekšati otvrdnuće, nipošto ne koristite oštre predmete i strogo se pridržavajte uputa za uporabu, nanoseći preparat isključivo na bolno područje. Neki od prirodnih recepata poput namakanja nogu u toplim kupkama s dodatkom češnjaka također mogu biti od pomoći, no ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je da se povjerite u ruke pedikeru. U rijetkim, takoreći najtežim slučajevima, nije isključena ni laserska ili klasična kirurška intervencija kojom će se keratotična jezgra u potpunosti ukloniti oslobađajući opterećeni živac, a time će vaš hod ponovno postati lagan.



Nema komentara:

Objavi komentar